Preferences


Privacy is belangrijk voor ons, dus je hebt de mogelijkheid om bepaalde soorten opslag uit te schakelen die mogelijk niet nodig zijn voor het basisfunctioneren van de website. Het blokkeren van categorieën kan van invloed zijn op uw ervaring op de website.

Accepteer alle cookies

Deze items zijn vereist om de basisfunctionaliteit van de website in te schakelen.

Altijd
actief

These items are used to deliver advertising that is more relevant to you and your interests.

Met deze items kan de website keuzes die u maakt onthouden (zoals uw gebruikersnaam, taal of de regio waarin u zich bevindt) en verbeterde, meer persoonlijke functies bieden.


Deze items helpen de websitebeheerder te begrijpen hoe zijn website presteert, hoe bezoekers met de site omgaan en of er technische problemen zijn.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Is Kracht of Cardio het beste om af te vallen?

May 1, 2024

Jij wilt gaan afvallen, dus je besluit om meer te gaan sporten en gezonder te eten. Moet je nu vooral cardio gaan doen of juist krachttraining? Als je een rondje door de gemiddelde sportschool doet en dit aan mensen vraagt, zullen de antwoorden uiteenlopend zijn. Dit maakt het voor jou alleen maar onduidelijker, dus in dit artikel leggen we het je precies uit.

Wat bepaalt of ik afval of niet?

Voordat we gaan bepalen welke vorm van training je het beste kunt gaan doen, is het belangrijk om erachter te komen hoe je precies afvalt. In feite is dit vrij simpel, namelijk een calorietekort hanteren. Om een kilogram aan lichaamsmassa te verbranden (spiermassa of vetmassa) dien je ongeveer 7000 kcal meer te verbranden, dan te nuttigen.

Een voorbeeld om 0.5kg tot 1kg per week af te vallen

Stel, je eet gemiddeld 2000 kcal per dag en je verbrandt ook 2000 kcal per dag. In dit geval zou je lichaamsgewicht hetzelfde moeten blijven, onder voorbehoud van schommelingen in het vocht dat je vasthoudt.

Je doel zou bijvoorbeeld kunnen zijn om een halve kilo per week af te vallen of een kilo per week af te vallen. Wanneer je een halve kilo per week wilt afvallen, hanteren we een tekort van 3500 kcal per week, oftewel 500 kcal per dag. Voor een kilogram per week is dit het dubbele.

Er zijn nu twee opties om dit voor elkaar te krijgen. Minder kcal nuttigen of meer kcal verbranden. Om met een verbranding van 2000 kcal een kilogram per week af te vallen, zou je nog maar 1000 kcal per week mogen nuttigen, wat totaal niet duurzaam is. Het is dus belangrijk om sport en beweging toe te gaan voegen aan je week.

Waarom Krachttraining of Cardio?

Het hoofddoel van trainen om af te vallen is meer kcal verbranden, zodat je makkelijker in een calorietekort zit. Daarnaast is het belangrijk om het verschil aan te merken tussen zomaar afvallen en op de juiste manier afvallen. De focus zou namelijk moeten liggen op het verminderen van de vetmassa en niet het verminderen van de spiermassa, want spiermassa heeft vele voordelen om het verliezen van vetmassa makkelijker te maken.

“Het verlagen van je vetmassa is een bijproduct van trainen, maar nooit het hoofddoel.”

Een goed getraind lichaam is sterk, mobiel, flexibel, blessurevrij voor zover mogelijk en conditioneel goed. Dit is wat je dan ook na zou willen streven met training in het algemeen.

Door enkel Cardio te doen, zul je vooral conditioneel beter worden, maar mis je alle andere voordelen van krachttraining. Door middel van krachttraining word je sterker, meer mobiel, flexibeler en zullen veel blessures minder worden of zelfs verdwijnen. Het mooie is ook nog eens, dat je met beide kcal verbrandt, waardoor je meer kunt eten en drinken en nog steeds in een calorietekort kan blijven.

Wat kan ik nu het beste doen?

Bij Zone5 raden wij onze leden altijd aan om minimaal 2 à 3 keer per week aan krachttraining te doen om de beste resultaten te boeken en dit aan te vullen met cardio in of rondom de trainingen. Hiernaast is het essentieel om jezelf actief te houden op momenten dat je niet met sport bezig bent. Zet voor jezelf een dagelijks stappen doel van minimaal 7000, zodat je dagelijkse energieverbruik niet inzakt. Zorg ervoor dat je stabiel in een calorietekort zit en je zult merken dat je vetmassa gaat zakken en je van alle voordelen van een fitter en gezonder lichaam kunt genieten.