Het verschil tussen willen en moeten - een confrontatie met jezelf
Vraag jezelf eens af wat de voordelen zijn als jij je negatieve gedrag weet te doorbreken en dit weer te veranderen in positief gedrag. Niet alles hoeft in een keer te lukken, maar je moet wel direct actie ondernemen en vooruitgang boeken. Om resultaat te boeken, heb je een zwaarwegende stimulans nodig. Je moet zowel meer pijn als plezier voor jezelf creëeren om de vrijblijvendheid van de intentie te verwijderen. Maak van je willen een moeten! Dit moet van jezelf en van niemand anders. De regels bepaal jij, maar als je wil dat je succesvol wordt, moet je ze wel naleven. Discipline is afspraken maken en deze nakomen en discipline zal het altijd winnen van motivatie.
Het verschil
Stel je wilt naar het toilet, maar je besluit om nog even niet te gaan. Dit gaat prima, want de drang is nog niet sterk genoeg om direct actie te ondernemen. Je wacht en je wacht. Op een gegeven moment komt er een punt dat je niet meer anders kunt dan actie ondernemen, dus je gaat naar het toilet. Dat is simpelweg het verschil tussen willen en moeten. Verlangen en noodzaak zijn onze primaire drijvende krachten. Als jouw verlangen niet groot genoeg is - je roept wel dat je iets wilt maar je doet er weinig aan - dan wil je het dus niet écht. Blijkbaar is er niet voldoende noodzaak. Wanneer je huis in brand staat, zul je het direct proberen te blussen. Duwt iemand je met je hoofd onder water, zul je zo snel mogelijk adem proberen te halen. Dat is noodzaak en er is geen tijd te verliezen.
De rol van pijn en plezier
In de voorgaande voorbeelden wordt de noodzaak, ofwel het moeten van buitenaf opgelegd. Jij bent echter zelf degene die bepaalt wat noodzaak is. De grote vraag is: Hoe creëer je die noodzaak van binnenuit? Dit doe je met pijn en plezier, de twee overheersende krachten die je gedrag sturen. Je zult er altijd alles aan doen om pijn te vermijden en zoveel mogelijk plezier te hebben. Het brein is eeuwenlang getraind om gevaar te herkennen, overleven en te vermijden. Wanneer de keuze daar is, zal het brein pijn vermijden, verkiezen boven het hebben van plezier. Om een grote intrinsieke motivatie op te bouwen is het daarom belangrijk om veel pijn - een zeer vervelend gevoel of heftige consequentie - te koppelen aan het niet veranderen van je gedrag. De meeste mensen zien verandering niet als noodzaak, dus je moet urgentie zelf creëeren. Vraag je af of je iets echt gaat doen in plaats van of je iets zou kunnen.
Een voorbeeld
Je vindt dat je een onaantrekkelijk, uitgezakt lichaam hebt. Als gevolg hiervan kun je nog steeds geen leuke partner vinden. Daarnaast voel je je snel moe en heb je continu weinig energie. Dit leidt vervolgens tot emotionele instabiliteit, onzekerheid en een gebrek aan eigenwaarde. Op een dag komt hier verandering in, want je hebt er genoeg van. Het doel is om er goed, gezond en fit uit te zien. Je weet dat je meer moet gaan bewegen, minder moet gaan eten en bovenal ook gezonder. Op dat punt komen je geconditioneerde gedachten in opstand. Geen chocola? Geen patat en vette hap meer? Geen bier en wijn? Meer bewegen? Drie keer per week een uur trainen? Dat is echt niks voor mij. Dat sporten is trouwens ook niet altijd gezond, denk je. Daarbij zie ik er trouwens helemaal niet zo slecht uit. Mijn vrienden en vriendinnen (die er net zo uitzien) geven me groot gelijk dat ik zo leef. Ook zit de aanleg om zwaarder te zijn bij ons in de familie. Mijn vader en moeder zijn namelijk ook niet zo slank. Weet je wat? Laat maar. Je leeft maar een keer en het moet wel leuk blijven. Ik voel me fijn zoals ik ben.
Tja, zo kun je altijd een onderbouwing vinden voor je excuses. En dit is wat de meeste mensen doen: Excuses verzinnen en die tot waarheid verheffen. Het komt vaak voor dat overgewicht van ouders op kinderen overgaat. Dat ligt doorgaans meer aan een ongezonde leefstijl dan aan slechte genen.
De analyse
Terug naar het voorbeeld. Wat gebeurt er? Je signaleert dat je iets aan jezelf wilt verbeteren. Je wilt fit en gezond zijn en je wilt een lichaam waar je je lekker in voelt. Bij deze gedachte worden er acuut verbindingen in je hersenen gemaakt tussen het doel en wat je ervoor over moet hebben, namelijk de opoffering en de pijn. Op de lange termijn heb je natuurlijk veel meer aan een gezond lichaam, vinden dat je er écht goed uitziet en vitaliteit. Vanuit ratio weet je dit, maar toch wint het verzet. Je kiest voor het plezier op de korte termijn in plaats van de lange termijn. De pijn die je moet ervaren om dit lange termijn plezier te ervaren, weerhoudt je om de gepaste stappen te nemen. Je haakt dus al af voordat je bent begonnen. Je weet wat je moet doen, maar je doet het niet. Waarom niet? Omdat je het niet écht wilt. Omdat de noodzaak niet groot genoeg en is je daarbij niet over voldoende zelfdiscipline beschikt.
Vind je dat niet vreemd? Je weet dat een beter bestaan mogelijk is, maar je accepteert je minder wenselijke situatie en je krijgt wat je accepteert. Je maakt jezelf dus wijs dat het goed is zoals het is om te verbloemen dat je simpelweg hebt gefaald. Omdat je als de dood bent om te falen. Je verlangen naar langdurig plezier verliest het van de angst voor de opoffering. Dat is de reden waarom je niet in actie komt, want dan loop je ook geen risico dat je kunt mislukken.
Waar kies jij voor?
Stel jezelf de vraag: Wat gebeurt er met mij en mijn leven als ik nu dit gedrag, deze gewoonte, niet verander? En bedenk dan één ding dat je vandaag kunt doen - maar steeds niet doet - dat een enorm positief effect zal hebben op de kwaliteit van je bestaan. Zeker wanneer je dit ook nog eens onderdeel maakt van je dagelijks leven. Neem nu het besluit dat je dit écht wilt en dus gáát veranderen. Denk aan alle pijn die je kunt koppelen aan je oude gedrag wanneer je niet verandert. Bedenk alle nadelige consequenties wanneer je geen actie onderneemt. Ga uit van het meest dramatische gevolg. Bedenk nu welke plezierige gevoelens je kunt koppelen aan wat je gaat veranderen. Is deze verandering een absolute must voor je? Dus? Wat ga je doen?
Hulp bij het behalen van je doelstelling
Kom je er zelf niet helemaal uit om alle pijnpunten aan te wijzen en alle mogelijke voordelen te zien? Of lukt het je wel en wil je een extra stok achter de deur? Bij Zone5 zorgen wij ervoor dat je gedisciplineerd blijft, wanneer jij aan jezelf begint te twijfelen of dreigt om de handdoek toch weer in de ring te gooien. Wij zijn de spiegel die ervoor zorgt dat jij nu wel doorzet en eindelijk je doelstelling bereikt.