Heb jij last van suiker cravings? Zo kom je ervan af.

Onze coaches sturen altijd het meest aan op calorieën erin en eruit en terecht, want dit bepaald of je aankomt of afvalt. Hiernaast geven we altijd snel aan dat voldoende eiwitten eten ervoor zal zorgen dat je lang vol zult blijven, naast vele andere voordelen. Toch kan het zo zijn dat je dagelijks een flinke drang naar zoete dingen hebt en meestal treedt dit op exact hetzelfde moment op. Tijdens dit soort momenten is het lastig om niet toe te geven aan de signalen die je hersenen sturen, maar hier zijn makkelijke manieren voor om hier vanaf te komen.
Waarom krijg ik suiker cravings?
Voordat ik de oplossing biedt, is het belangrijk om te weten hoe het komt dat je deze suiker cravings krijgt. Stel ik drink nu een glas cola in combinatie met wat snoep. We weten als het goed is allemaal dat hier veel suiker in zit. In het lichaam wordt dit omgezet naar glucose, wat een vorm van energie is voor het lichaam om te gebruiken. De transitie van suiker of andere koolhydraten naar glucose gaat gepaard met de aanmaak van insuline. Hoe sneller de aanmaak van insuline in het lichaam, hoe meer je lichaam gaat vragen om meer glucose. Dit zorgt voor de suiker craving.
Hoe voorkom ik de suiker cravings?
Om deze suiker cravings te voorkomen, moeten we dus de aanmaak van insuline vertragen. Enkel voedingsproducten met hoge suikerwaardes zijn hierin een mogelijk probleem, aangezien suiker vele malen sneller omgezet wordt tot glucose, dan meervoudige koolhydraten. Nu kan ik heel eenvoudig zeggen dat je geen suikers meer zou moeten eten, maar dat is voor de meesten van jullie geen realistisch advies. Hier volgen wat tips die je makkelijk kunt toepassen om insuline pieken te voorkomen:
1. Heb je vaak in de avond last van een suiker craving? Start je avond maaltijd dan altijd eerst met een voorgerecht bestaande uit groenten. In groenten zitten veel vezels en deze vezels zijn ontzettend nuttig om voeding beter te verwerken in het lichaam. Doe dit minimaal één keer per dag. Eet je altijd groenten bij je avond maaltijd? Start dan gewoon met het eten van de groenten en eet daarna de rest pas.
2. Eet je graag wat zoets? Eet dan altijd als een dessert. Hoge hoeveelheden suiker op een lege maag, veroorzaken de grootste insuline pieken. Wanneer je al een hele maaltijd hebt gegeten en je eet daarna wat zoets, dan zal dit veel minder snel leiden tot meer drang naar zoetigheid. De grootste fout die je kunt maken, is starten met een heel zoet ontbijt. Dan zul je vrij kort daarna weer trek krijgen in iets zoets, waar je waarschijnlijk aan toegeeft. Zo kom je in een achtbaan terecht die de hele dag op dit patroon doorgaat.
3. Drink 1 eetlepel azijn dagelijks voor je grootste maaltijd. In azijn zit een bepaald zuur wat de opname van glucose in je bloed vertraagd en dus ook de rappe aanmaak van insuline. Zorg er wel voor dat je dit door een glas water mixt. De hoge hoeveelheid zuur van puur azijn, is niet goed voor je gebit.
4. Zorg dat je na het eten zeker 10 minuten in beweging komt. Je zou bijvoorbeeld direct na het eten kunnen opruimen en schoonmaken of voor een wandeling gaan. Zit je toevallig aan tafel en blijf je voorlopig zitten? Zet dan je kuiten aan het werk door ze steeds aan te spannen. Je spieren zijn uitstekende glucose sponzen en door beweging wordt glucose naar je spieren getrokken als energie in plaats van dat het bloedbaan wordt ingestuurd.
Breng de tips in de praktijk
Wanneer jij deze tips volgt zullen de cravings naar suiker drastisch dalen zonder dat je zoetigheden uit je dagelijkse voeding hoeft te verbannen. Zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker om je vast te houden aan een gezond voedingspatroon dat je resultaten zal bezorgen. Bovengenoemde tips zullen je nog op vele andere fronten helpen, zoals het verliezen van energie dips, betere concentratie en een verbeterde huid.