Preferences


Privacy is belangrijk voor ons, dus je hebt de mogelijkheid om bepaalde soorten opslag uit te schakelen die mogelijk niet nodig zijn voor het basisfunctioneren van de website. Het blokkeren van categorieën kan van invloed zijn op uw ervaring op de website.

Accepteer alle cookies

Deze items zijn vereist om de basisfunctionaliteit van de website in te schakelen.

Altijd
actief

These items are used to deliver advertising that is more relevant to you and your interests.

Met deze items kan de website keuzes die u maakt onthouden (zoals uw gebruikersnaam, taal of de regio waarin u zich bevindt) en verbeterde, meer persoonlijke functies bieden.


Deze items helpen de websitebeheerder te begrijpen hoe zijn website presteert, hoe bezoekers met de site omgaan en of er technische problemen zijn.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

HYROX - Is dit iets voor mij?

November 9, 2023


HYROX is hét evenement om je fitness prestaties, die je opgebouwd hebt in de gym te testen tijdens een race. Waar sommige sporters direct enthousiast raken, kunnen wij ons voorstellen dat dit ook intimiderend kan zijn. Daarom nemen we je in dit artikel mee in alle belangrijke overwegingen die je kunt maken om te bepalen of HYROX iets voor jou is.


Het ontstaan van HYROX

HYROX is in 2017 ontstaan bij onze Oosterse buren, Duitsland. Al snel ontwikkelde de race zich als het snelst groeiende fitness evenement over de hele wereld. Jaarlijks komen er nieuwe landen en steden bij waar deze races worden gehouden. In Nederland zijn deze steden op dit moment: Amsterdam, Maastricht en Rotterdam, maar ook landen als Amerika, Dubai en Singapore zijn locaties spraakmakende locaties waar HYROX races plaatsvinden. Maar liefst 98% van de deelnemers maken de race af en er zijn geen eindtijd restricties voor het afmaken van je HYROX race. De organisatie spreid de armen voor elke sporter die deel wil nemen. Erg toegankelijk dus.

HYROX is een race die je op je eigen tempo kunt uitvoeren, met continue support van vrienden, familie en natuurlijk zijn er van Zone5 altijd leden en trainers aanwezig die je naar de eindstreep juichen. De structuur van HYROX is op een manier ingericht, dat de angst om laatste te komen volledig verdwijnt. Er doen duizenden atleten mee op een dag, verspreid over verschillende start tijden. Dit kan ertoe leiden dat een deelnemer die er 3 uur over doet, gelijktijdig met een deelnemer die er minder dan een uur over doet, over de finish kan gaan!

Wat is een HYROX Race precies?

De race is altijd precies hetzelfde. Zo kun jij bij een latere deelname proberen om je eerdere tijd te verbeteren en te zien of het harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen.

We starten altijd met één kilometer hardlopen en dit komt na iedere oefening terug tot het einde. Nadat de kilometer is afgelegd komt telkens een nieuwe oefening naar voren, namelijk:

  1. 1000m SkiERG
  2. 50m Sled Push
  3. 50m Sled Pull
  4. 80m Burpee Broad Jumps
  5. 1000m RowERG
  6. 200m Farmer Carry
  7. 100m Lunges
  8. 100 Wallballs

In totaal leg je naast de oefeningen dus 8km hardlopend af.


Welke race varianten zijn er?

Een HYROX race kent verschillende formats. In principe zijn er drie opties waar je uit kiest, namelijk een Solo variant een Duo variant of deelname in een viertal bij de Relay.

Wanneer je deelneemt aan een Solo variant, moet je alleen nog de keuze maken tussen de Open of de Pro. Deze keuze maak je zelf en hier is geen kwalificatie voor vereist. Het enige verschil tussen de twee, is de gewichten bij de Sled Push, Sled Pull, Farmer Carry, Lunges en Wall Balls. Bij de Pro variant zijn deze gewichten ongeveer 50% zwaarder van bij de Open.

Bij een duo kun je samen met een partner een hele HYROX afleggen. Deze is exact hetzelfde als bij een Solo variant. Het hardlopen doe je samen en de afstand is dus nog steeds acht keer één kilometer per persoon. De oefeningen mag je alleen opdelen zoals je wil. In principe is er één persoon altijd bezig en de ander kan uitrusten. Je blijft wel altijd in een maximale afstand van twee meter van elkaar. Deze variant kun je in man-man, vrouw-vrouw of man-vrouw doen.

De Relay is de nieuwste variant. Dit is bijzonder leuk voor beginners, omdat je een hele HYROX Race in vieren deelt. Ieder van de vier deelnemers doet 25% van een hele HYROX. Dit wil zeggen dat iedere deelnemer tweemaal één kilometer rent en twee van de acht oefeningen doet. Dit is de ideale kennismaking met HYROX om vervolgens naar een Duo of Solo deelname toe te werken. Ook is het leuk om de Relay aan het einde van de dag toe te voegen om een competitieve eind tijd neer te zetten.


Hoe bereid ik mij het beste voor op een HYROX Race?

De organisatie heeft een mooie quote op de site staan, die rechtstreeks uit de community komt: “Some race to compete, whilst others race to complete”.


Bij Zone5 zijn we gespecialiseerd in het voorbereiden voor een HYROX race en dit kan voor ieder niveau. Is het je eerste keer? Streef dan simpelweg naar het afmaken van je eerste HYROX zonder te denken aan je eindtijd. Elke trainer kan uit ervaring zeggen, dat dit echt een prestatie op zich is. Hoe fit je ook bent, het blijft een mentale strijd die je moet overwinnen. Een fitter persoon gaat sneller, maar heeft het vaak net zo zwaar mentaal, omdat je beide tot het uiterste gaat.

Bedenk voor jezelf in welk format je mee wil doen. Start je het liefst in een Relay team om de sfeer te proeven? Ga je door de voorbereiding heen met een partner? Of gooi je jezelf direct in het diepe met een Solo deelname? Wanneer je hier niet direct het antwoord op weet, denken wij graag met je mee naar het beste plan van aanpak.

Eenmaal het plan gemaakt en een event datum uitgekozen, start de voorbereiding. Er zijn vier belangrijke trainingscomponenten die je moet verbeteren om zo goed mogelijk voor de dag te komen op de dag van het evenement:

  1. Kracht - Voor HYROX heb je absoluut geen brute kracht nodig, maar is het zeker een toegevoegde waarde om dit te ontwikkelen. Zeker bij de Sled Push en Sled Pull wordt dit op de proef gesteld. Wij raden onze leden altijd aan om in onze Open Gym reguliere Full Body krachttraining te doen. Op basis van doel en niveau, maken we hier het nodige onderscheid in belasting en frequentie.
  2. Uithoudingsvermogen - Om een sterk uithoudingsvermogen op te bouwen, kun je het beste HYROX specifiek trainen. Onze Zone Group Workouts zijn hier ideaal voor, omdat deze volledig gefocust zijn op het beter worden in de HYROX oefeningen en deze vol te houden met minimale rust.
  3. Hardlopen - Een HYROX Race bestaat voor 50% uit hardlopen, dus het is belangrijk om hier zo goed mogelijk in te worden. Om beter te worden in hardlopen, is het belangrijk om dit op te bouwen met een plan. Een voorbeeld van een gebalanceerd trainingsprogramma, bevat een rustige run, een interval run en een lange afstandsrun. Onze trainers kunnen je hierin natuurlijk tot in detail bij adviseren


Het antwoord op de vraag: Is HYROX iets voor mij?

Bij Zone5 zijn wij van mening dat een concreet doel met een datum altijd helpt bij het verhogen van de motivatie om te sporten. Misschien heb je dit al meermaals gedaan met een doel wat vooral op uiterlijke verandering is gericht. Wanneer je meer dan tien jaar in de fitness hebt rondgelopen, kun je niet anders dan tot de conclusie komen, dat dit doel vrijwel nooit bereikt wordt, omdat je altijd “meer” wilt. Dit leidt vaak tot frustratie en wellicht zelfs helemaal opgeven.

Bij HYROX is het uiterlijk niet belangrijk. Jij gaat de strijd aan met jezelf, zowel tijdens alle trainingen als het daadwerkelijke evenement. Je wil je doel bereiken en dit heb jij volledig zelf in de hand. Bij Zone5 staan wij ervoor dat je beter kunt focussen op fitter worden en je prestatie verbeteren, dan op uiterlijke verandering. Wanneer jij beter wordt, zul je het steeds leuker gaan vinden. Zodra jij het écht leuk gaat vinden, is het makkelijk om het sporten vol te houden en zul jij waarschijnlijk ook meer energie gaan steken in bewuster eten en een beter herstel. Dit heeft vaak alsnog de uiterlijke verbetering tot gevolg (mooi meegenomen). De waardes die HYROX heeft rijmen enorm met de waardes die wij bij ons dragen. Kun jij je hierin vinden? Dan is het simpele antwoord op de vraag: Ja. Het gevoel van de eerste deelname en uiteindelijk over die finish lijn gaan, is onbeschrijfelijk en wij raden je aan om dit eens mee te maken.


Conclusie

In dit artikel hebben we de oorsprong van HYROX besproken, we hebben gekeken naar de opzet van de race, globaal de beste voorbereiding besproken en antwoord gegeven op de hoofdvraag: “Is HYROX iets voor mij?”. Wij hopen je hiermee te helpen om een weloverwogen besluit te maken of HYROX de sport is, waar jij plezier en voldoening uit gaat halen.

Ben je enthousiast geraakt? Boek dan snel je gratis try out programma en doe gedurende deze periode aan zoveel HYROX trainingen mee als je zou willen bij Zone5 - De eerste dedicated HYROX gym van Nederland.